Saturday, December 12, 2009

Lahirnya sebilah pedang Allah

Alhamdulillah, akhirnya saya dikurniakan seorang lagi anak saudara. Hasil perkahwinan Kak Ngah dan Abang Ngah, mereka dikurniakan seorang cahaya mata pertama. Seorang putera yg bakal mendukung perjuangan Islam di masa hadapan, insya Allah. Nama yg dipilih ialah Ahmad Saifullah bin Mustafa.

Selepas ini, bolehlah saya panggil Abang Ngah dengan panggilan Abu Ahmad dan Kak Ngah pula dengan panggilan Ummu Ahmad. Begitu kebiasaaan masyarakat Arab. Rasulullah Sollallahualaihiwasallam sendiri digelar dengan Abu Al-Qasim. Al-Qasim merupakan anak Baginda yg pertama, berkat perkahwinannya dengan Sayyidatuna Khadijah Al-Kubra radiyallahuanha. Biasanya, nama anak pertama yg akan dipilih dan diletakkan 'Abu' di hadapannya bagi si bapa , manakala 'Ummu' bagi si ibu.

Namun, bukanlah satu kemestian untuk mempunyai anak. Masyarakat Arab juga menggelar seseorang dengan gelaran Abu atau Ummu walaupun seseorang itu tidak punya anak. Sayyidatuna Aisyah radiyallahuanhu digelar dengan Ummu Abdillah sedangkan beliau tidak mempunyai anak. Ada pendapat yg mengatakan beliau pernah melahirkan anak tetapi keguguran. Tapi, pendapat yg lebih kuat ialah beliau dipanggil dengan gelaran sedemikian kerana beliau mempunyai anak saudara yg bernama Abdullah yg merupakan anak kepada saudara perempuannya, Sayyidatuna Asma Zat An-Nitaqain binti Abi Bakar As-Siddiq, isteri Sayyiduna Zubair bin Al-Awwam radiyallahuanhum. Oleh sebab itulah Sayyidatuna Aisyah radiyallahuanha digelar dengan Ummu Abdillah. Sayyiduna Abdullah bin Az-Zubair akhirnya syahid dibunuh oleh Hajjaj bin Yusuf At-Thaqafi.

Abu Hurairah radiyallahuanhu yg bermaksud 'Bapa Kucing' pula digelar sedemikian kerana sifat kasih sayangnya kepada kucing. Akhirnya, Baginda mula menggelarnya dengan gelaran ini. Lalu, gelaran bagi sahabat yg paling banyak meriwayatkan hadis ini lebih masyhur daripada nama sebenarnya, berkat panggilan Baginda. Bahkan saya sendiri digelar Abu Hamid oleh seorang pakcik Arab yg baik hati, Ammu 'Azim. Saya tidak mempunyai anak, berkahwin pun belum. Tapi, mudah-mudahan berkat gelaran yg serupa dengan gelaran Hujjatul Islam Al-Ghazali rahimahullah menjadikan saya juga seorang yg gigih dalam perjuangan menuntut ilmu. Wahai Abu Hamid Muhammad bin Muhammad bin Muhammad Al-Ghazali, engkau idolaku selain Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasallam.

Saya setuju benar dengan nama Ahmad Saifullah. 'Ahmad' bermaksud 'yg sangat terpuji', juga merupakan salah satu nama Baginda. Terdapat 201 nama dan sifat Baginda yg tertulis di Masjid Nabawi bermula dari pintu sehingga ke mihrab. Jika yg pernah menjejakkan kaki ke sana, mungkin perasan. 'Saifullah' pula bermaksud 'pedang Allah'. Saifullah ialah gelaran Baginda kepada Sayyiduna Khalid bin Al-Walid radiyallahuanhu.


Kisah di sebalik gelaran 'Saifullah'

Rasulullah Sollallahualaihiwasallam telah mengutuskan segerombolan tentera bagi menyerang Rom sebagai menuntut bela atas kematian Al-Harith bin 'Umair Al-Azdiy radiyallahuanhu yg ditugaskan sebagai utusan Baginda kepada pemerintah Busra. Baginda telah menamakan 3 orang panglima. Panglima pertama, Zaid bin Harithah radiyallahuanhu. Jika gugur, maka Jaafar bin Abi Talib radiyallahuanhu. Jika gugur, maka Abdullah bin Rawahah radiyallahuanhu. Perang ini dikenali dengan Peperangan Mu'tah.

Pasukan tentera Muslimin yg berjumlah 3 ribu orang akan berhadapan dengan sejumlah 150 ribu tentera Rom dan golongan Kristian Arab. Perang meletus. Zaid bin Harithah radiyallahuanhu gugur syahid. Panji dipegang pula oleh Jaafar bin Abi Talib radiyallahuanhu sebagaimana yg diperintahkan Baginda. Lalu, Jaafar radiyallahuanhu juga terbunuh syahid. Lantas, Abdullah bin Rawahah radiyallahuanhu pula menggantikannya. Akhirnya , beliau juga syahid. Hampir sahaja tentera Muslimin berundur ke belakang sehinggalah 'Uqbah bin 'Amir radiyallahuanhu [1] menyeru, "Wahai kaum, sesungguhnya seorang manusia yg terbunuh dalam keadaan berhadapan dengan musuhnya lebih mulia daripada yg mati terbunuh membelakangi mereka." Tentera Muslimin kembali thabat.

Mereka sepakat melantik Khalid Al-Walid radiyallahuanhu untuk menjadi panglima perang menggantikan panglima terakhir. Amanah berat itu terpaksa ditanggungnya. Pada hari itu, beliau menyerang musuh penuh berani. Keesokannya, beliau yg terkenal dengan pakar strategi perang sejak di alam jahiliyah lagi telah menukar susunan tenteranya. Yang menunggang diarahkan supaya menggantikan kedudukan tentera yg berjalan kaki. Yang berjalan kaki pula diperintahkan menunggang kuda. Yang di sebelah kanan bertukar ke sebelah kiri. Yang kiri pula ke bergerak ke sebelah kanan. Maka, tentera Rom gentar kerana menyangka bahawa tentera bantuan telah tiba untuk menolong tentera Muslimin. Kehandalan dan kemahiran Khalid dalam ketenteraan tidak dapat disangkal lagi.

Setelah 7 hari bertempur, akhirnya tentera Rom berundur mengalah. Tentera Muslimin pula pulang ke Madinah. Sebelum berita kematian ketiga-tiga panglima sampai ke telinga Baginda, wahyu dari langit telah pun mendahului.

Baginda bersabda,
"Zaid memegang panji lalu terbunuh. Kemudian, Jaafar pula memegangnya lalu terbunuh. Kemudian, Ibnu Rawahah pula memegangnya lalu terbunuh." Air mata Baginda mengalir. Kemudian Baginda berkata, "Sehinggalah panji dipegang oleh sebilah pedang daripada pedang-pedang Allah hingga Allah memberi kemenangan kepada mereka." Riwayat Bukhari.

Ketika tentera tiba di Madinah, penduduk Madinah memanggil mereka, "Wahai orang-orang yg lari dari medan perang..." kerana menyangka bahawa berundurnya Khalid dan tentera sebagai satu kekalahan sedang Baginda pula menganggap itu sebagai strategi lalu bersabda, "Bahkan mereka ialah orang-orang yg mara...". Baginda juga memuji kehandalan Khalid Al-Walid.


Iklan tentang kecintaan Khalid Al-Walid radiyallahuanhu kepada Baginda. Kos iklan bernilai 2.5 juta Dollar


Hikmah kematian Khalid Al-Walid radiyallahuanhu di atas pembaringan

Sebahagian dari kita tertanya-tanya, mengapakah Khalid radiyallahuanhu mati di atas pembaringan sedangkan beliau telah menyertai peperangan yg teramat banyak? Mengapa Khalid radiyallahuanhu tidak terpilih mati sebagai syahid?

Para ulama kita menjawab dengan penuh bijaksana, "Pedang Allah (Saifullah) tidak akan sama sekali patah." Jika Khalid syahid di medan tempur, ini akan menjadi hujah kepada musuh Islam bahawa pedang Allah juga mampu untuk dikalahkan.

Mudah-mudahan anak buah saya yg baru lahir ini, Ahmad Saifullah mewarisi kewibawaan dan ketokohan Sayyiduna Khalid bin Al-Walid radiyallahuanhu yg bermati-matian memperjuangkan Islam tanpa mengenal erti penat dan lelah. Ya Allah, himpunkan kami bersama-sama mereka. Amin.


[1] Beliau dikebumikan di Kaherah. Sesiapa yg berada di Kaherah, luangkan masa untuk menziarahi beliau.

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin