Wednesday, November 18, 2009

Selamat berangkat wahai sahabat!

Jam menunjukkan hampir pukul 12 tengah malam. Saya bergegas memakai jaket kulit yg merupakan uniform musim sejuk saya, keluar dari rumah menuju ke Rumah Terengganu. Bersama-sama Ustaz Syukri, Ustaz Kamal dan Doktor Faris, kami membelah malam Kaherah menghala ke airport untuk menghantar anak usrah saya, Zulkhairi atau lebih manja dengan panggilan Zuket, pelajar perubatan Tahun Dua di Universiti Ain Syams. Dia mahu kembara ke Dublin, Ireland untuk menghadiri majlis graduasi abangnya di sana. Dia akan transit di Istanbul selama 4 jam sebelum tiba di Dublin. Abangnya baru sahaja menamatkan pengajian dalam bidang perubatan. Kakaknya juga pelajar perubatan di sana. Keluarganya keluarga doktor. Ayah, abang, kakak semuanya doktor. Bagusnya. Berkhidmat untuk ummat.

Zuket, anda duta dakwah kami ke bumi Ireland :)

Sebelum itu pula, saya telah menghantar 2 orang rakan yg akan berangkat menunaikan haji ke Baitullah. Mereka ialah Ustaz Hafiz dan Ustaz Faruk. Mereka bertolak menaiki bas ke Pelabuhan Safaga. Kemudian dari sana, mereka akan belayar dengan kapal membelah Laut Merah menuju ke Arab Saudi. Pelayaran yg mengambil masa 30 jam. Saya doakan kalian dikurniakan haji yg mabrur. Mudah-mudahan kalian pulang dalam keadaan suci bersih ibarat anak kecil yg baru dilahirkan ibunya. Doakan saya di lokasi-lokasi dan waktu-waktu yg dimakbulkan doa. Sampaikan juga salam sayang dan rindu saya kepada Baginda Sollallahualaihiwasallam. Salam dari seorang yg hina penuh dosa kepada Nabi yg mulia.

Banjir di Mekah tahun 1941.

Sempena permusafiran anda bertiga, saya berdoa dengan doa yg dibaca oleh Rasulullah Sollallahualaihiwasallam kepada seorang sahabat yg bertemu Baginda dan memberitahu hajatnya untuk bermusafir.

اللهم اطو له الأرض وهون عليه السفر

Ya Allah, dekatkanlah jarak yg jauh kepadanya dan permudahkanlah permusafirannya. (Riwayat Tirmizi)

Doa ini dibaca setelah sahabat tersebut berangkat iaitu setelah ketiadaan sahabat tersebut dan tanpa pengetahuannya. Ini bertepatan dengan hadis yg lain iaitu hadis yg menyatakan bahawa doa seorang rakan kepada rakannya tanpa pengetahuan rakannya itu mustajab, di sisinya terdapat malaikat yg akan mengaminkan doanya dan akan mendoakan pula perkara yg sama untuk si yg membaca doa. Ini kerana doa ketika ketiadaan rakan itu lebih hampir kepada ikhlas. Berdoa untuk kebaikan rakan di hadapan rakan itu kadang-kadang mempunyai kepentingan tertentu. Manakala berdoa tanpa pengetahuan rakan biasanya lahir dari hati yg ikhlas tanpa mempunyai tujuan dan maksud yg tersirat. Berdoa kerana menginginkan kebaikan Allah kepada rakannya itu, bukan mahukan redha rakannya semata.

Saya juga meminta supaya mereka mendoakan saya sepanjang permusafiran mereka. Baginda bersabda bahawa doa orang yg bermusafir itu mustajab.

ثلاث دعوات مستجابات لا شك فيهن: دعوة الوالد، ودعوة المسافر، ودعوة المظلوم

Tiga doa yg mustajab yg tidak syak lagi padanya: Doa seorang bapa, doa orang yg bermusafir dan doa orang yg dizalimi. (Riwayat Abu Daud, Tirmizi, Ahmad dan Ibnu Hibban)

Selamat berangkat wahai sahabat!

p/s: Rupa-rupanya Ayah De dan Cik Na juga telah berangkat menunaikan haji ke Makkah pada 17 Nov 09. Semoga mereka dikurniakan haji mabrur. Amiiinnn... (updated on 18 Nov 09)

Rupa-rupanya Pak Ba dan Mak Su pun akan menunaikan haji. Semoga dapat haji mabrur! Amiiiinnnn... (updated on 19 Nov 09)

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin