Sunday, January 10, 2010

Dunia oh dunia

Malaysia yg dikuasai media=yg dikuasai UMNO

Di Malaysia, isu hangat kehilangan 2 buah enjin jet di Kementerian Pertahanan semakin kurang diperkatakan gara-gara masyarakat disajikan oleh media dengan isu kalimah Allah yg ingin digunakan oleh pihak gereja. Saya yakin semua tahu, tidak perlu ulasan panjang. Kuasa media memang hebat. Cerita enjin pesawat hilang yg menggemparkan negara tiba-tiba diganti dengan cerita penyalahgunaan kalimah Allah. Saya tidak menafikan kehangatan isu kalimah Allah, saya cuma mengkagumi kehebatan kuasa media di Malaysia. Masyarakat hampir lupa, bagaimana 2 buah enjin jet boleh lesap di kawasan Kementerian Pertahanan??? Saya tidak mahu ulas isu kalimah Allah. Sudah ramai yg berbicara tentangnya sehinggakan yg jahil pun mahu bersuara. Maka, suara mereka penuh emosional dan jauh dari landasan ilmu sehingga ada yg menghina agama lain.

Jangan lupa, di Malaysia isu hina agama Islam bermula dari orang Islam sendiri. Jika si celaka Salman Rushdie masyhur di mata dunia sebagai penghina Islam kelas pertama, maka di Malaysia kita juga ada wakilnya. Mudah-mudahan beliau telah sedar. Saya bersangka baik kerana saya sempat menjenguk blog beliau yg mengulas tentang Ahlus Sunnah wal Jamaah.

Jangan lupa orang Islam juga mengajar non-muslim untuk kurang ajar dengan agama Islam. Isu heret kepala lembu di Selangor sebenarnya boleh mengancam keselamatan negara. Siapakah yg menganjurkan perhimpunan haram ini ya? Mereka sepatutnya dibawa ke kandang mahkamah. Ya Allah, saya tidak mahu tragedi 13 Mei 1969 kembali berulang. Jika anda menuduh Kristian menghina agama Islam melalui kalimah Allah, maka apa jawapan anda jika Hindu mempersoalkan tindakan anda yg mengheret kepala tuhan suci mereka? Ada pula yg berlagak genius mentakwil bahawa kepala lempu yg dibawa sebagai simbolik kepada kebodohan macam lembu pihak kerajaan Negeri Selangor. Usah berdalih, kepala lembu itu dibawa kes kuil hindu. Kalau sekadar nak berkata bodoh, tulis sahaja di kain rentang. Maka, berfikir sebelum bertindak wahai saudara!

Isu kalimah Allah menyebabkan beberapa gereja di ibu negara dibom dan yg terbaru di Taiping, Perak. Si pelakunya wajib diambil tindakan. Sebagai balasan tindakan tolol itu, sebuah surau di Taman Menara Waju dibaling batu. Lihatlah kesan tindakan bodoh akibat bakar gereja. Walaubagaimanapun, pihak polis nasihat agar jangan kaitkan insiden ini dengan insiden bom api yg dilempar ke gereja. Jangan hingga kepala bab* pula diletakkan di surau seperti yg berlaku di surau UM!


Provokasi... provokasi. Itu yg terlintas di hati saya. Dalam cerita bakar gereja ini, Pak Najib mahu pegang watak hero. Skripnya, "Kalau polis dapat cari siapa yang melakukan perkara ini, kita akan hukum dia dengan adil dan saksama".(berita harian) Saya harap isu Altantuya juga begitu. Namun, Pak Najib hanya menafikan, langsung terlepas. Isu bahan letupan C4 yg dikeluarkan juga masih misteri. Terkini, isu 2 enjin jet hilang. Semua isu yg disebut berkait dengan Kementerian Pertahanan ketika masih dipegang oleh Pak Najib. Bersih sungguh rekod Pak Najib. Hmmm, sepatutnya skrip yg sama dibaca oleh Pak Najib dalam isu ini, tapi mengapa tidak dibaca ya?! Biarlah saya sahaja yg baca, "Kalau polis dapat cari siapa yang melakukan perkara ini, kita akan hukum dia dengan adil dan saksama."


Tembok Mesir-Palestin, Viva Palestin, Fiqh Al-Jihad

Dr. Yusuf Al-Qaradawi, Presiden Persatuan Ulama Sedunia menyatakan haram hukumnya membina tembok keluli yg memisahkan dua negara itu. Palestin bukan sahaja dikepung oleh Israel bahkan juga Mesir. Di dalam sebuah hadith, "Masuk neraka seorang wanita disebabkan kucing yg dikurungnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.


Jika seekor kucing yg tidak berakal dikurung dan mati akibat tidak makan dan minum pun dibela oleh Allah lalu mengazab pelakunya, maka bagaimanakah pula dengan umat Islam di Palestin yg berjuang membebaskan bumi Mikraj dari penjajahan Zionis? Mereka terpenjara. Bekalan makanan, minuman dan ubat-ubatan amat terhad. Akibatnya, penduduk Palestin terpaksa menyeludup makanan dari Mesir melalui terowong bawah tanah. Mengapa perlu seludup? Kerana urusan di sempadan teramat ketat dan menyusahkan. Bahkan selepas Gaza diserang dengan dahsyat tahun lepas, bekalan makanan, minuman dan ubat-ubatan masih sukar untuk dibenar masuk dan urusan di sempadan amat menyakitkan hati. Hanya bekalan tertentu dibenar masuk. Apa motif dan alasan pihak kerajaan Mesir bertindak menyusahkan urusan kemasukan misi bantuan ini? Natijahnya, penduduk Palestin terpaksa melanggar undang-undang Mesir lalu melakukan operasi seludup.

Sebahagian mendakwa pihak Mesir berhak membina tembok keluli sedalam 30 meter, sepanjang lebih 1 kilometer itu, kerana sesiapa yg ingin masuk ke negara lain perlu meminta izin terlebih dahulu. Benar, itulah kepentingan imigresen di setiap negara tapi adakah imigresen Mesir memberikan kemudahan untuk melepasi sempadan Mesir? Dan jika benar tembok itu sekadar untuk memelihara Mesir daripada diceroboh, maka mengapa pula bantuan misi kemanusiaan Viva Palestin disekat-sekat bahkan baru-baru ini sahaja dilepaskan masuk? Mengapa tidak diberikan kebebasan kepada misi-misi sebegini? Lebih teruk lagi, Pakcik Galloway yg bersungguh membawa bantuan pula ditangkap dan dipaksa terbang pulang ke Britain. Pakcik Galloway itu bukannya muslim. Saya terharu dan sungguh malu. Mudah-mudahan Allah memberikan hidayah kepada mereka yg membantu umat Islam Palestin. Amiiinnn.

Mesir mengarahkan imam-imam masjid mengajar kitab Fiqh Al-Jihad karangan Dr. Al-Qaradawi bagi memberikan gambaran yg sebenar tentang jihad kepada masyarakat. Kerajaan Mesir menyuruh rakyat berjihad dengan kefahaman sebenar, tapi apa yg berlaku sekarang adakah lahir dari kefahaman jihad yg sebenar. Huh! Dr. Al-Qaradawi telah dihukum keluar dari Mesir gara-gara keterlibatannya dengan Ikhwan Muslimin satu masa dahulu sehingga melambatkannya menyelesaikan pengajian peringkat PhD-nya. Setahu saya hukuman itu masih berkuat kuasa. Tapi kini, ilmu dan fikrah Dr. Al-Qaradawi dijemput masuk secara terhormat ke dalam negaranya biarpun jasadnya masih dibuang keluar negara.

Menurut Dr. Al-Qaradawi, tujuan beliau menulis kitab itu ialah untuk membetulkan kefahaman orang yg keliru dan salah faham tentang jihad. Tentang isu Hamas yg menyerang sebuah kumpulan Islam, Jundu Ansarillah di Masjid Ibnu Taimiyah di Gaza, Dr. Al-Qaradawi menyatakan kebenaran berada di sebelah Hamas dan menyatakan pendiriannya bersama Hamas. Beliau juga berkata, "Untuk orang-orang seperti mereka (merujuk kepada anggota Jundu Ansarillah), kami menulis Fiqh Al-Jihad..." Kumpulan berfahaman salafi ini mengisytiharkan daulah Islamiah di wilayah Gaza dan menolak kerajaan syar'ie yg dipimpin Hamas. Rundingan demi rundingan tidak membuahkan hasil yg baik sehingga akhirnya terpaksa membawa kepada pertumpahan darah.

~Saya belum beli lagi kitab Fiqh Al-Jihad. Saya mahu beli sebelum pesta buku, takut tak sempat, habis stok.


Isu niqab di Mesir, isu hijab di Perancis

Di sebuah universiti di Mesir, pelajar muslimat dihalang memakai niqab memasuki dewan periksa. Maka, kira-kira 200 pelajar muslimah memakai mask untuk menggantikan niqab. Mereka beralasan memakainya kerana H1N1. Bijak! Saya fikir fatwa Syeikh Tantawi disalahguna oleh pihak tertentu untuk halang pemakaian niqab. Jika sebelum ini memang wujud kes penipuan semasa peperiksaan akibat memakai niqab maka ketatkanlah pengawasan. Periksa identiti di pintu masuk universiti dan kawasan-kawasan yg perlu. Nak seribu daya, tak nak setrillion dalih. Mengaku sahaja anda memang anti Islam wahai pendukung-pendukung liberal Mesir. Jika di Perancis, apabila diharamkan pemakaian hijab, muslimat berhelah dengan menggunakan rambut palsu atau memakai bandana demi menutup aurat mereka sekadar kemampuan. Terkini, kerajaan pimpinan Sarkozy ingin mengenakan denda 750 Euro kepada wanita muslimah yg memakai hijab di tempat awam. Kata mereka, undang-undang ini dikuatkuasakan untuk menghormati hak-hak wanita dan menjaga keselamatan awam?!


Saya fikir, tidak pelik jika non-muslim di Perancis bersikap agak keras dengan muslim di sana kerana kini, minoriti muslim di negara itu telah berjumlah sekitar 7 juta orang dan merupakan minoriti muslim paling ramai jika dibandingkan dengan negara-negara lain di Eropah.

Perancis kononnya mengamalkan sekular lalu menyeru supaya tidak memakai simbol-simbol keagamaan. Undang-undang tahun 2004 menetapkan peraturan ini berkuat kuasa di sekolah-sekolah di Perancis, maka sepatutnya pemakaian salib besar dan bintang-bintang yahudi turut termasuk dalam larangan. Tapi yg anehnya, peraturan itu seolah-olah hanya ditujukan khas kepada pelajar wanita Islam yg bertudung sahaja.

Teringat kata-kata Dr. Murad Hoffman, bekas duta Jerman yg telah memeluk Islam, "Eropah dan Amerika bertoleransi dengan mana-mana agama, kecuali apabila agama ini ialah Islam."


~Jadi, jika ada muslimah yg berniat untuk melancong ke Perancis batalkan sahaja niat anda!
~Di Barat, muslimah gila-gila mahu bertudung. Kenapa ya? Di Malaysia pula, muslimah gila-gila melondehkan seluar sehingga nampak lurah punggung. Adakah ini masih trend sekarang? Cukuplah, saya mahu pulang ni...


Scanner 'pembogel' di Amerika dan Eropah

Dr. Al-Barazi, anggota Majma' Fuqaha Syariah Islamiah Amerika mengulas isu scanner di lapangan terbang Amerika dan Eropah yg 'menelanjangkan' orang yg di-scan sedangkan telah pun wujud alat pengesan yg amat teliti untuk mengesan. Beliau berkata "Muslim yg tidak terdesak untuk bermusafir ke negara-negara yg menggunakan scanner ini di airport (Amerika dan Eropah) hendaklah tidak bermusafir ke sana sehinggalah kehormatannya terjaga." Beliau mengatakan beliau sendiri telah melihat scanner itu dan menyatakan tidak setuju kerana tiada darurat untuk menggunakannya dan telah wujud alat pengesan lain yg canggih.

Walaupun gambar yg kelihatan di skrin kabur tapi menurut Dr. Al-Barazi, masih jelas kelihatan dot dot dot. Dan yg lebih menbengangkan lagi, scanner ini hanya digunakan kepada orang-orang tertentu, khasnya umat Islam dari negara yg dituduh pengganas. Bahkan kes terbaru ialah kes Nadia yg digeledah seluruh tubuhnya di lapangan terbang Amerika gara-gara memakai tudung, sedangkan dia ialah seorang warganegara Amerika. Terdapat wanita lain yg turut memakai pakaian longgar dan gaun panjang tetapi tidak dikenakan pemeriksaan seperti mana Nadia.

~Fikir berkali-kali untuk ke Amerika dan Eropah. Jika tak terdesak, tak perlu!


Portugal pula benar kahwin sejenis

Setelah 3 jam berbincang di Parlimen, akhirnya Portugal bersetuju membenarkan kahwin sejenis, mengikut jejak langkah Norway, Belgium, Sweden, Belanda dan Sepanyol. Dulu, kahwin sejenis di Portugal dianggap sebagai suatu jenayah dan layak dikenakan hukuman undang-undang namun semenjak 1982, kahwin sejenis dianggap sebagai suatu kebebasan yg dipelihara oleh undang-undang. Bala... bala. Syeikh Hamza Yusuf pernah menyebut homoseks yg dahulunya dianggap suatu penyakit dan perlu dirawat dengan khidmat kaunseling kini telah menjadi satu perkara yg dibantu perkembangannya dengan khidmat kaunseling.


Israel latih anjing menyerang apabila dengar 'Allahu Akbar'

Tentera Israel melatih anjing untuk menyerang sesiapa sahaja yg menyebut 'Allahu Akbar'. Anjing-anjing itu dilengkapi kamera dan telefon itu dan memang berpotensi. Harga seekor mencecah 20 ribu dolar. Anjing-anjing ini hanya mengikut arahan dalam bahasa Hebrew. Sekarang, anjing-anjing jenis ini banyak digunakan di Iraq dan Afghanistan. Obama juga ada membeli seekor anjing ini, namanya Miki, baka Jerman.


p/s: Isu-isu di atas ialah huraian daripada sejumlah tulisan yg saya siarkan di dinding/tembok@ wall facebook. Saya biasa sertakan sekali link-link berita-berita ini.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin