Wednesday, October 20, 2010

Wahai pemegang Sijil Pengajian Islam

Sesungguhnya ilmu agama itu tidak dipelajari untuk dikebumikan di dalam hati, atau untuk dirasakan keenakannya oleh akal, atau untuk mendapatkan sijil, atau untuk meraih jawatan. Akan tetapi ilmu agama dipelajari untuk menjadi pelita, dengannya tuannya mendapat petunjuk, kemudian dia memberi petunjuk pula kepada yg lain, beramal dengannya, kemudian mengajarnya kepada manusia. Sesiapa yg berilmu, beramal dan mengajar maka dia diseru dengan agung di langit.

Sesungguhnya ulama salaf telah ijmak bahawa seseorang tidak akan menjadi rabbani sehinggalah dia berilmu, beramal dan mengajar. Benarlah firman Allah,

"Tetapi (sepatutnya ia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyyin (yg hanya menyembah Allah Taala - dengan ilmu dan amal yg sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu pula mempelajarinya." [Surah Aali Imran, ayat 79]

(Risalah al-Azhar bayna al-Ams wa al-Yaum wa al-Ghad, Dr Yusuf al-Qaradhawi)


Sijil yg diperolehi hasil usaha yg bersungguh itu sepatutnya digunakan semaksima mungkin. Jangan memadai dengan photocopy untuk salinan lalu memohon jawatan di sekolah, universiti atau mana-mana syarikat. Setelah itu jangan pula memadai dengan pengajian bergaji tetap bersama murid di sekolah, mahasiswa di universiti dan kakitangan pejabat. Masyarakat kampung menunggu setia di masjid dan surau, mahu menumpang ilmu dari yg bergelar graduan pengajian Islam. Jangan sampai mereka dakwa kamu di hadapan Allah di alam akhirat sana. Sedarlah, bahawa sijil itu tidak akan menyelamatkan kamu walau termaktub padanya Mumtaz Syaraf Ula.Jangan juga memadai dengan mengajak kepada yg makruf. Islam itu bukan sebegitu sifatnya. Ia juga menyuruh mencegah yg mungkar. Perjelaskan kepada masyarakat supaya jangan buat mungkar dan jangan bantu orang buat mungkar. Perjelaskan bahawa membantu ke arah kemungkaran itu juga satu kemungkaran. Jangan tutup mata dengan maksiat yg berlaku. Diamnya para ustaz menyebabkan masyarakat beranggapan maksiat yg berlaku bukanlah satu maksiat. Sebab kalau ia maksiat, sudah tentu ustaz tidak akan berdiam diri, fikir mereka.

Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah berkata,

إذا سكت العالم تقية والجاهل يجهل فمتى يتبين الحق

"Apabila orang alim mendiamkan diri kerana takut dan orang jahil terus dengan kejahilannya, maka bilakah akan ternyata kebenaran?"

Maka diamnya para ustaz ialah satu dosa besar apatah lagi jikalau menyokong bahkan mendokong sesiapa sahaja yg mengizinkan maksiat berleluasa. As-Syahid Dr Abdul Qadir 'Audah rahimahullah menyindir para ulama' yg 'bertenang' sedangkan bahaya besar sedang melanda Islam:

Undang-undang buatan manusia terlaksana di negara-negara Islam sedangkan ianya bertentangan dengan Islam. (Misalnya arak dan judi jadi halal apabila diluluskan kerajaan - komentar saya) Pelaksanaannya membawa kepada penghapusan Islam, menghalalkan apa yg diharamkan Allah, mengharamkan apa yg dihalalkan Allah. Para ulama' itu tidak terganggu dengan kehancuran Islam. Mereka tidak marah demi masa depan mereka sedangkan mereka makan, berpakaian dan hidup cara Islam.

Kemaksiatan dan seks bermaharajalela. Bar dan disko dibina. Kerajaan Islam membenarkan para wanita Islam melacurkan dirinya. Manusia secara terang-terangan melakukan perkara yg bercanggah dengan Islam. Tetapi para ulama' mengecil, memadai dengan menggelengkan kepala dan menggigit bibir.

(al-Islam bayna Jahli Abnaihi wa 'Ajzi 'Ulamaihi, Dr. Abdul Qadir 'Audah)

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin