Sunday, August 2, 2009

Syukur dan Fikiran Rabbani

Alhamdulillah. Lafaz puji saya ucapkan kepada Allah Yang Maha Terpuji. Pujian dari yg baharu kepada Yang Qadim. Pujian makhluk yg tidak mengangkat martabat kemuliaanNya. Dia telah cukup mulia. Bahkan tanpa pujian, martabat kemulianNya kekal seperti sediakala. Dia Maha Mulia seadanya. Dia tidak berhajat kepada pujian untuk dimuliakan dan Dia juga tidak terhina dengan kejian.

Alhamdulillah, syukur keluarga saya selamat. Cuma terkena sedikit tempias kezaliman UMNO demi menuntut sebuah keadilan. ISA wajib dikuburkan! Walaupun keluarga saya selamat, saya tetap tidak maafkan kamu wahai pencabul kebebasan! Kebebasan yg sepatutnya diberikan, kamu sekat. Maka berhimpunlah manusia berdemonstrasi menuntut keadilan. Kebebasan yg sepatutnya disekat, dengan murah hati kamu berikan. Hasilnya ratusan ribu yg murtad akidah. Wahai penyokong dan pendokong UMNO, bertaubatlah! Ini isu survival agama!

Alhamdulillah, syukur Budin dibebaskan. Lega sungguh apabila kawan serumah saya, Budin atau lebih masyhur dengan nama Abang Bu dibebaskan dari lokap. Mesej yg dihantarnya ke handphone buruk saya menyatakan syukur dan kepuasannya berpengalaman naik trak polis serta masuk lokap gara-gara demonstrasi 'Mansuhkan ISA' siang tadi. Tazkirah malam terakhirnya di Musolla Rumah Terengganu masih terngiang-ngiang di telinga. Pada bulan lepas beliau tinggalkan bumi Kaherah, Kota Seribu Menara menuju bumi tumpah darahnya, Malaysia yg masih diperintah UMNO durjana. Malaysia, lorong-lorongnya masih dihuni kegelapan. Budin, tariklah anak-anak muda yg malang di lorong gelap itu ke arah cahaya Islam. Mereka itu jahil. Dekati dan bimbinglah saudara-saudaramu itu. Kau ditempatkan di situ untuk menyelamatkan mereka.

Bagaimanakah nasib mereka yg masih ditahan polis gara-gara demonstrasi tadi?! Mudah-mudahan Allah menyelamatkan mereka. Amiinnn...

Antara tujuan utama saya menulis kali ini ialah untuk berkongsi kisah pendek yg diceritakan oleh Syeikh Ahmad hafizahullah di dalam kelas pengajian petang tadi. Harapnya kisah yg akan dilakar ini menjawab permintaan Dr. Akmal yg mahu saya menulis tentang pengajian kitab Ihya' Ulumiddin yg turut dihadirinya di anjung Masjid Al-Azhar yg tua itu. Kitab Ihya' bukan buku picisan yg layak dikupas intipatiya oleh minda kecil saya lebih-lebih lagi tanpa merujuk kembali kepada kitab besar itu. Saya pernah menulis tentang Ihya' di sini dan sini. Terus terang saya katakan bahawa kepala saya juga sedang sakit sekarang. Ini mengurangkan lagi kemampuan saya untuk meneliti kitab Ihya'. Kitab yg akan melemaskan dan menenggelamkan saya dalam gelora dan gelombang ombak badai lautan ilmu Hujjatul Islam Al-Ghazali, Filsuf terulung di zamannya.

Syeikh bercerita tentang seorang lelaki soleh yg dihumban ke dalam lokap. "Mungkin kerana menentang kerajaan zalim", bisik hati kecil saya.

Seorang lelaki soleh telah dihumban ke dalam sebuah lokap atau sangkar yg dihuni singa-singa lapar, dengan harapan agar si lelaki menjadi santapan segerombolan binatang buas itu. Singa-singa lapar mula mendekati si lelaki. Namun, si lelaki hanya dijilat-jilatnya. Singa-singa yg tidak berakal itu diilhamkan agar tidak membahamnya. Maka, si lelaki akhirnya dikeluarkan.

Yang menyaksikan berasa kagum. Satu pertanyaan dilontarkan kepadanya,

"Apa yg kamu sedang fikir ketika singa-singa lapar itu datang dan menjilat-jilatmu?"

Si lelaki soleh dengan tenang menjawab,

"Aku berfikir, adakah air liur singa itu najis...?"
"Jika najis, aku perlu membersihkan diriku sebelum mengerjakan solat. Solat tidak sah jika diriku terkena najis..."

Ayuh kita renungkan kisah pendek ini. Tiada yg terlintas di hati lelaki soleh itu melainkan tentang kegiatan ibadahnya kepada Tuhannya. Ini bukan maqam biasa. Si lelaki soleh itu tidak sibuk memikirkan hal kematiannya kerana ajalnya bukan urusan yg boleh menerima campur tangannya. Maka, diserahkan saja urusan ajal yg telah ditentukan waktunya itu kepada Allah. Dia hanya sibuk memikirkan hal kehidupannya sebagai hamba kepada Allah. Hatta singa-singa lapar reti untuk menghormati si lelaki lalu enggan menjadikannya sebagai habuan walau nafsu makan tidak terpenuhi.

Ayuh kita berfikir seperti si lelaki soleh itu berfikir. Fikiran yg bersifat rabbani. Dan bersyukurlah banyak-banyak kepada Allah jika kita mampu melazimi gaya berfikir ini.

Saya kira ini merupakan posting terakhir saya. Saya ingin memberikan sepenuh penumpuan kepada kerja-kerja penting yg masih terbengkalai. Saya sudah sepakat dengan Farezuan untuk melangsaikan hutang-hutang yg masih belum terbayar itu. Fiqah Aulawiyyat perlu diaplikasikan ketika saat-saat genting seperti ini. Saya akan kembali beraksi setelah kerja-kerja itu diselesaikan. Saya bukan mengundur diri. Ini strategi.

Saya masih mengikut ragam kelawar. Saya tahu kepentingan tidur di malam hari. Dr. Anas ada menulis tentangnya di sini. Tapi saya masih belum mempunyai kesediaan untuk disiplin itu. Saya punya disiplin tersendiri.

4 comments:

Shahibul Afzan Wahab said...

Demo semalam memang dahsyat...FRU menggila,sampai shopping complex pun dirempuh masuk.Kami semua menyorok dalam kedai.

Nampak semalam ramai juga yg ditahan. Sama2 kita berdoa agar mereka semua dibebaskan dgn selamat.

HambaNya said...

Salam Perjuangan..
Syukurlah abg bu selamat..
takbir..!takbir..!takbir..!

PEJUANG CHENDERING said...

assalamualaikum ya tn guru....
satu artickle yng cukup mndidik jiwa ku yang hina ini....

al-aman said...

to Azansubuh: Kesian FRU, jadi umpama anjing kpd UMNO.

to HambaNya: Abang Bu mesti selamat... dia kan wali. Allah jaga dia :)

to Pejuang Chendering @ Tok Imam @ Tukang Masak: Perasaan hina diri itu ialah kemuliaan diri.

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin