Seorang sahabat Nabi Sollallahualaihiwasallam, Jabir bin Abdillah radiyallahuanhuma menempuh jarak sejauh sebulan perjalanan semata-mata untuk bertemu Abdullah bin Unais demi sebuah hadith. Bayangkan, demi hanya sebuah hadith, Jabir sanggup menempuk jarak yg jauh sedangkan beliau antara sahabat yg paling banyak meriwayatkan hadith. Beliau meriwayatkan sebanyak 1540 buah hadith.

Seorang tabi'i, Rufai' bin Mihran Ar-Riyahi Al-Basri rahimahullah (wafat 93 H) yg terkenal dengan gelaran Abul 'Aliyah berkata "Kami mendengar riwayat daripada sahabat-sahabat Nabi Sollallahualaihiwasallam di Basrah, kami tidak redha sehinggalah kami bermusafir ke Madinah lalu kami mendengarnya daripada mulut-mulut mereka sendiri."

Imam Sa'id bin Al-Musayyib atau Al-Musayyab rahimahullah, alim besar Madinah (wafat 94 H) berkata, "Aku bermusafir selama berhari-hari termasuk malamnya untuk mendapatkan sebuah hadith." Siapakah beliau? Beliau merupakan antara individu yg digelar Sayyidut Tabi'in!

Seorang tabi'i terkenal, 'Amir bin Syarahil Al-Kufi rahimahullah atau terkenal dengan gelaran As-Sya'bi (wafat 103 H) keluar dari Kufah menuju ke Madinah kerana tiga buah hadith yg disebut kepadanya.

Manuskrip Kitab Sahih Bukhari yg terdapat di Indiana University Bloomington yg dibuka kepada umum

Imam Ibnul Jauzi rahimahullah berkata, "Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah mengelilingi dunia sebanyak dua kali sehinggalah beliau menghimpunkan Al-Musnad." Beliau merentas dunia menuju Syam, Maghribi, Algeria, Mekah, Madinah, Hijaz, Yaman, Iraq, Parsi, Khurasan .... kemudian beliau pulang kembali ke Baghdad.

Imam Baqiy bin Makhlad Al-Andalusi rahimahullah (lahir 201 H, wafat 276 H) berjalan kaki dari Andalus (Sepanyol) ke Baghdad semata-mata untuk menemui Imam Ahmad bin Hanbal dan mempelajari hadith daripadanya. Usianya ketika itu lebih kurang 20 tahun. Tiba di sana, beliau hanya mampu mempelajari hadith di sebalik pintu gara-gara fitnah yg menimpa Imam Ahmad. Setiap hari, hanya beberapa buah hadith diperolehi. Berkat kesabaran dan kesungguhannya, sebanyak 300 buah hadith telah didengari.

Imam Ibnu Abi Hatim Ar-Razi rahimahullah menceritakan kehebatan bapanya, Imam Abu Hatim Muhammad bin Idris Ar-Razi rahimahullah (lahir 195 H, wafat 277 H). Beliau bermusafir dari Kufah ke Baghdad berkali-kali. Begitu juga dari Mekah menuju ke Madinah. Dari sebuah tempat berdekatan Madinah Sala pula menuju ke Mesir dengan hanya berjalan kaki. Beliau juga menempuh perjalanan berjalan kaki dari Mesir ke Ar-Ramlah. Dari Ar-Ramlah ke Baitul Maqdis, 'Asqalan dan Tobariyah. Dari Tobariyah pula ke Damsyik. Dari Damsyik ke Hims. Dari Hims ke Antakia. Dari Antakia ke Tarasus. Dari Tarasus, beliau kembali semula ke Hims. Kemudian ke Baisan dan ke Ar-Raqqah. Dari Ar-Raqqah, beliau mengharungi Sungai Furat menghala ke Baghdad. Usianya ketika itu hanyalah 20 tahun. Jarak yg terlalu jauh ditempuh dengan hanya berjalan kaki. Pengembaraan kali pertamanya memakan masa 7 tahun manakala pengembaraan kali keduanya pula selama 3 tahun.

Ibnul Muammal rahimahullah berkata, "Tiada negeri yg tidak dimasuki oleh Al-Fadhlu As-Sya'rani rahimahullah (wafat 282 H) untuk menuntut Ilmu Hadith kecuali Andalus."

Al-Hafiz Al-Arghiyani rahimahullah (lahir 223 H, wafat 315 H) berkata, "Aku tidak mengetahui (wujudnya) mimbar dari mimbar-mimbar Islam yg masih tidak dimasuki oleh aku untuk mendengar hadith."

Ibnul Muqri' rahimahullah berkata, "Aku mengelilingi timur dan barat sebanyak empat kali."

Al-Hafiz Al-Faqih Abu Sa'd As-Saman Ar-Razi rahimahullah (wafat 445 H) mengelilingi dunia dari timur ke barat dengan berjalan kaki. Bilangan syeikhnya mencapai jumlah 3600 orang!

Al-Hafiz Abul Fityan Umar Ar-Rowwasi rahimahullah (lahir 428 H, wafat 503 H) telah putus jarinya ketika pengembaraan ilmunya di kawasan yg bersangatan sejuknya. Beliau merupakan seorang alim besar sehinggakan gurunya sendiri, Abu Bakar Khatib Al-Baghdadi dan Imam Ghazali meriwayatkan daripadanya. Bahkan Imam Ghazali amat memuliakannya di dalam majlisnya.

Ketika di Iskandariyah, Abu Tohir As-Silafi rahimahullah tidak pernah keluar ke taman melainkan sekali. Kebanyakan masanya dihabiskan di madrasahnya. Para pelajar membacakan hadith di hadapannya sedang usianya ketika itu menjangkau 100 tahun! Kehidupannya benar-benar dihabiskan sebagai khadam kepada ilmu hadith.

Imam Ibnu A'bdil Daim Al-Maqdisi rahimahullah (lahir di Nablus 575 H, wafat di Damsyik 668 H) meriwayatkan hadith selama 60 tahun. Beliau merupakan guru kepada para ulama terbilang seperti Ibnul Hajib, Imam Nawawi, Ibnu Daqiq Al-'Id, Ibnu Taimiyah, Ad-Dimyati dan Ibnul Khabbaz rahimahumullah.

Al-Hafiz Muhammad bin Tohir Al-Maqdisi rahimahullah (wafat 507) kencing berdarah sebanyak dua kali ketika pengembaraannya menuntut ilmu hadith. Beliau sanggup menempuh jarak yg amat jauh ketika panas yg amat terik.

Al-Hafiz Abu Sa'd As-Sam'ani rahimahullah (lahir 506 H, wafat 562 H) mengembara selama lebih kurang 20 tahun. Ibnu Najjar rahimahullah berkata, "Aku pernah mendengar seseorang berkata bahawa bilangan syeikhnya seramai 7000 orang!"

Bapanya membawanya ke Naisabur, Kota Ulama Muhaddith pada tahun 509 H. Usianya ketika itu hanya 3 tahun setengah. Beliau telah merantau ke lebih daripada 100 buah bandar. Pengembaraannya secara keseluruhan memakan masa lebih kurang 23 tahun! Jangan lupa bahawa sistem pengangkutan yg paling bagus di zaman itu hanyalah binatang tunggangan dan ianya bagi mereka yg berkemampuan sahaja. Jika tidak, maka mereka akan berjalan kaki.


Golongan penuntut dan Ulama Ilmu Hadith ialah sekelompok manusia yg terpilih. Mereka cintakan pembacaan dan pengajian hadith. Mereka sanggup menghabiskan harta dan masa demi kalam Rasulullah Sollallahualaihiwasallam. Bergerak dari sebuah negeri ke sebuah negeri. Jarak yg jauh rela diredah. Menempuh perjalanan ketika panas yg terik dan sejuk yg membeku. Membelah lautan, meredah lembah. Dengan rambut yg penuh debu, kaki yg pecah-pecah, haus serta lapar. Namun, segala-galanya tidak pernah menghalang sebuah pengembaraan ilmu.

Jika Islam diserang, mereka bingkas dan bangkit menentang. Bersenjatakan ilmu dan segenap pengetahuan. Mereka menyerang ibarat singa lapar dari hutan belantara. Segala-galanya demi mempertahankan kesucian Islam. Maka, kitab-kitab disalin dan ditulis sebagai warisan untuk umat zaman berzaman.

Mereka ialah kaum yg berjaga malam untuk membaca dan menulis. Tangan mereka sering menggosok-gosok mata untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ketahuilah, merekalah pembela Islam! Pemergian mereka diratapi seluruh alam.

Mereka diuji dengan pelbagai rintangan. Jika kita ingin mengikut jejak langkah mereka, maka bertahanlah dengan rintangan yg mendatang. Apalah sangat cubaan dan cabaran yg terpaksa kita hadapi jika dibandingkan dengan para ulama terdahulu. Penat dan lelah mereka tidak terbayar walau dengan dunia dan segala isinya.

Berdoalah mudah-mudahan kita dihimpunkan bersama mereka di akhirat kelak, bertemankan Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasallam.

-------------------------------------------------

Kepada mereka yg menyertai Majlis Pembacaan Kutub Sittah, manfaatkan peluang yg ada. Beradab ketika majlis berlangsung. Hayati kesungguhan dan semangat para ulama Hadith. Saya sedih kerana tidak mampu menghadirinya atas sebab-sebab yg tidak dapat dielakkan.

Kepada Adhoc Majlis Pembacaan Kutub Sittah, berusahalah bersungguh-sungguh untuk menjayakan program mega ini. Anda terpilih untuk berkhidmat kepada para penuntut ilmu.


Berita pembatalan majlis ini mengecewakan ramai pihak. Kali pertama saya mendengarnya, darah saya menyirap. Hati saya berbisik, "Jangan buat kerja bodoh!" Saya tahan untuk tidak menzahirkan rasa marah saya tetapi saya kira berdiam diri ketika ini ialah satu perkara yg salah. "Sesiapa yg diperlakukan kepadanya sesuatu yg sepatutnya menjadikan dia marah (marah yg syar'ie), lalu dia tidak marah, maka dia ialah seekor himar." Begitu lebih kurang kalam Imam Syafie rahimahullah.

Maka, kepada pihak JPMK yg dikepalai oleh Profesor Jamil, jangan... jangan... jangan... ! Cukuplah saya zahirkan kemarahan saya dengan lisan, bukan dengan tulisan. Janganlah disebabkan perbezaan pendapat yg berlaku di antara JPMK dan PMRAM merosakkan majlis mulia ini. Fikirkan kerja keras individu-individu yg menganjurkannya. Janganlah termasuk di kalangan orang-orang yg menyekat daripada jalan Allah tanpa disedari. Sikap JPMK di dalam program ini sepatutnya membantu bukannya membantut. Apa alasan konkrit JPMK untuk membatalkan program ini?! Saya kira usaha menggagalkan program ini ialah usaha gila!

Program ini bukan program tari menari. Ini program baca hadith. Diulangi. Ini program baca hadith!!! Di manakah bidaahnya untuk diingkari?! Dengarnya keputusan tentang program ini akan diketahui esok. Marilah bersama-sama mengangkat tangan, bermunajat dan memohon kepada Allah agar segala-galanya berjalan lancar sebagaimana yg dirancang. Sesungguhnya Allah sebaik-sebaik perancang.

Hasbunallahu wa ni'mal wakil....

Oh, mungkin juga JPMK mahu pelajar-pelajar belajar hadith seperti alim ulama yg kisah mereka disebut di atas. Berjalan kaki beribu batu. Meredahi hutan rimba. Berlayar membelah lautan. Hebat sungguh tarbiyah yg mahu diterapkan oleh JMPK. JPMK mahu kita hayati kisah-kisah di atas lantas mempraktikkannya...

10 comments:

Abdul Hakim Bin Baharudin said...

Salam,ape cite pasal majlis pembacaan Hadis tu?Knp JPMK nak hlang?

al-aman said...

JPMK fax surat kepada Syeikhul Azhar untuk membatalkan program ni. Sebab? Wallahu'alam...

Admin said...

Assalamu'alaikum sheikh, ana ambil ya artikel ini, walaubagaimanapun ana tak ambil bahagian bawah mengenai JPMK. Cuma promosi banner tuh ana akan sertakan dalam blog JomFaham.

JazakaLLah sheikh :)

al-aman said...

Waalaikumusalam syeikh ibnu nafis... dipersilakan. Moga-moga bermanfaat. Berkhidmat untuk umat... :)

MOHD KHAIRUL HAFIZ said...

PELIK bin AJAIB...tapi itu hakikatnya.Mungkin mereka tunggu kita jadi jahat baru dia x halang...heheheh.Doa ke ambo Akh Fadhil..

Anonymous said...

salam
sebagai tuan rumah bg pihak bkpjm
berasa bangga majlis kuttub sittah buat disini =)
doakan pihak terbabit mndapat hidayah dr Allah

adik-adik said...

salam syeikhuna..ust,besar harapan adik2 medic & adik baru supaya enta masih berada di sini..tak lupa juga adik lama..huhu..mengharapkan bimbingan drpd ust fahmi..
katakan padanya.. "jangan balikkkk!!!!!!!"
kalu nk balik pun,dtg la semula buat master ust..
- yang mengharapkan bimbingan ust -

al-aman said...

to anonymous : Alhamdulillah. Berlumba-lumbalah untuk berkhidmat untuk umat, bukan menyusahkan umat. Kali ini orang Johor dapat saham. Berikan khidmat sebaik-baiknya kepada penuntut ilmu.

to adik-adik : Doakan ambe diizinkan ALLAH menyambung pengajian di sini... itulah kehendak diri, namun kehendak Allah tetap mendahului. Harapnya kehendak ambe selari dengan kehendak Allah... amiinnn...

面具 said...

線上免費看a片
免費a片AV女優
成人校園a片
a片情報站
a片貼圖區
免費a片
色女a片群
免費無碼a片
夫妻做愛a片直播
成人校園a片

av女優 said...

免費無碼卡通影片
成人情侶自拍的性愛影片
成人情侶自拍的性愛影片
免費a片卡通線上觀看
成人情侶自拍的性愛影片
情色AV影片
h漫卡通a漫卡通
h漫卡通a漫卡通
免費a片卡通網

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin